вторник, 19 октября 2021 г.

Доброго дня здобувачі освіти групи №10. Урок виробничого навчання у дистанційному форматі

 

Урок виробничого навчання

Тема: Оволодіння технікою розрахунків з покупцями в залежності від форми обслуговування. Здійснення розрахунку з покупцями готівкою

 

Можливість підприємства здійснювати розрахунки з покупцями замовниками в результаті господарської діяльності є можливим показником його фінансової стійкості. Жодне підприємство не може існувати, не здійснюючи розрахунків з покупцями і замовниками в результаті своєї діяльності. Важливе місце в процесі продажу товарів займає організація розрахунків з покупцями.

 Правильна організація розрахункових операцій дозволяє скоротити час, витрачений покупцями, забезпечує точність, швидкість і наочність розрахунків, покращує санітарно-гігієнічні умови при реалізації продовольчих товарів, виключає розкрадання та зловживання грошовими коштами. Крім того, дозволяє державним органам стежити за рухом фінансів та правильністю справляння податків.

Способи розрахунків з покупцями.

 • Касир-операціоніст.

• Продавець-касир.

• Контролер-касир.

• Автомат.

Спосіб 1. Робота касира-операціоніста використовується при традиційному методі продажу товарів (через прилавок), коли товар відпускається за касовими чеками. Касир-операціоніст реєструє покупки через касовий апарат, видає покупцям, касовий чек, за цим чеком покупець отримує у продавця товар. При цьому способі розрахунку матеріальна відповідальність лягає на різних осіб: продавець несе відповідальність за товар у відділі, касир-операціоніст - за гроші в касі.

Спосіб 2. При розрахунку покупця з продавцем-касиром касовий апарат знаходиться у відділі. Продавець відбирає, зважує, упаковує відібраний покупцем товар, реєструє його вартість на касовому апараті, видає чек покупцю разом з товаром і отримує гроші. У цьому випадку працівник несе матеріальну відповідальність за товар, що знаходиться у відділі, і за грошові кошти, що знаходяться в касі.

 Спосіб 3. Праця контролера-касира використовується, якщо розрахунок проводиться на вузлі розрахунку, який розташований при виході з магазину самообслуговування. Покупець відбирає товари в торговому залі, потім пред'являє їх контролеру-касиру на вузлі розрахунку, розплачується і одержує чек, який повинен зберегти до виходу з магазину. У цьому випадку контролер-касир несе матеріальну відповідальність за товар в торговому залі і за грошові кошти в касі.

Спосіб 4. При цьому способі товар відпускається з автоматів з продажу цигарок, плитки шоколаду, напоїв та ін. Цей спосіб продажу обмежений асортиментом, При способах 1 ...3 інформація про стан контрольно-касової машини, помилки касира і інша службова інформація висвічується на індикаторі касира у вигляді написів, що значно спрощує його роботу.

 

https://www.youtube.com/watch?v=rZy5MZfM-yA

https://www.youtube.com/watch?v=wrEGu-ARRvs

 

Складаємо  конспект уроку та переглядаємо відео уроки та занотовуємо важливі аспекти.


Комментариев нет:

Отправить комментарий

Доброго дня здобувачі освти групи 10. Вирбниче навчання 1.03.2023

 Переходимо за посиланням та складаємо конспект. https://drive.google.com/file/d/1IXx5x0nkwyHPVLJvTctw5l4RXdbuQ_wi/view?usp=share_link