четверг, 21 октября 2021 г.

Доброго дня здобувачі освіти групи №10. Урок виробничого навчання

 

Тема: Виконання заключних операцій при роботі на РРО (ЕККА): складання покупюрного опису, підготовка і здача грошей

до головної каси

В кінці робочого дня, для визначення результатів роботи касир повинен отримати “звіт операторів” тобто, якщо розглянути “Денний звіт  “Х”, то це “ЗВІТ № 5”.

Алгоритми отримання звіту оператора”:

ЕККА”Ера-101”: ключем Х замок повернути в положення Х  ввести код касира і послідовно натиснути клавіші П1 > 5 (№ звіту)  >   1 (номер першого касира). Якщо на протязі робочого дня працював касир під якимсь іншим номером, то вмісто клавіші 1, слід натиснути відповідну клавішу;

ЕККА “Ера 501”:  два рази натиснути клавішу ВМК, потім   +%, ввести код касира  та натиснути клавіші 5 (№ звіту) і 1 (№ 1-го касира);

ЕККА”Samsung ER 350 FUA: ключем Z перемикач режимів роботи повернути в  положення  X  та натиснути клавіші 1 і 5  (№ звіту);

Підготовленні гроші, разом з покуп”юрним описом  в двох примірниках,  під копірку, та отрименним “звітом оператора” необхідно здати у головну касу , якщо така є в магазині, або завідуючому.

Сума виручки повинна відповідати сумі, яка зазначена в звіті оператората в покупюрному описі. Здавши гроші, слід отримати один примірник покупюрного опису з підписом головного касира, який свідчить про те, що гроші здані в головну касу та повернутися на робоче місце, де необхідно провести заключні операції, а саме:

- вивести через ЕККА, суму виручки разом із сумою розмінних грошей,тобто виконати операцію “службове виведення»;

- отримати знову “звіт оператора”, щоб впевнитися, що сума службового виведення відповідає сумі готівки зданій в головну касу. Якщо сума виторгу та службрве внесення готівки дорівнює сумі службового виведення, а в кінці звіту надруковано “ГОТІВКА= 0.00”, слід отримати фіскальний звітний чек, тобто звіт Z” з обнулінням оперативної пам”яті, тобто всі дані, які були зареєстровані на ЕККА  протягом робочого дня перевести в “фіскальну пам”ять”.

Алгоритми  отримання звіту Z з обнуленням  оперативної пам”яті:

 

- ЕККА “Ера-101”: ключем Z замок повернути в  положення Z, ввести код адміністратора і натиснути клавіші П1, 00,після віддрукування повного звіту, ще раз натиснути клавішу 00 для підтверження що оперативну пам”ять потрібно обнулити;

- ЕККА “Ера-501”: два рази натиснути клавішу ВМК, потім клавішу -%, ввести код адміністратора, потім натиснути клавішу 00, після віддрукування звіту, ще раз натиснути клавішу 00.  Для економії чекової стрічки можна отримати скорочений звіт Z, для цього слід  нитискати клавіші: ВМК > ВМК > -% ввести код адміністратора, натиснути клавішу 0, а потім клавішу 00, друкуючий устрій віддрукує звіт Z, починаючи із ЗВІТУ №4. 

- ЕККА “ Samsung ER 350 F-UA”:   ключем Z  замок повернути в положення  Z  і натиснути послідовно клавіші: 1; 0, після віддрукування повного звіту, ще раз натиснути клавішу 0.

Код адміністратора може бути різним, в залежності від розпорядження адміністрації торговельного підприємства та занесення його до пам”яті ЕККА.

Після отримання фіскального звітного чеку,   в кінці якого повинно бути надруковано “обнулено”, або “анульовано” всі звітні документи, які були отримані на протязі дня, починаючи з підготовчих операцій підклеїти в книгу обліку розрахункових операцій з додатковим її оформленням, згідно наказу Державної податкової інспекції України № 614 від 01.12. 2000р.                 

Якщо після отримання звіту Z”,  рулон контрольної стрічки закінчився, то її кінець  необхідно підписати, вказавши прізвище та підпис касира, який працював на ЕККА і разом з усіма  касовими документами та оформленою книгою обліку розрахункових операцій здати в головну касу, де контрольна стрічка повинна зберігатися три роки.

В отриманому звіті Z має бути відображена інформація про операції “службове внесення” та “службове виведення». Якщо в самому звіті така інформація не зазначена, то крім звіту  Z, необхідно скласти будь - який інший звіт, де буде зазначено суми, за цими операціями і підклеїти його до книги ОРО.

      У випадку роздрукування на ЕККА протягом робочого дня декількох фіскальних звітних чеків (звітів) “Z”, їх слід підклеїти до відповідного розділу книги обліку розрахункових операцій.

 

ПОРЯДОК ВЕДЕННЯ КНИГИ ОБЛІКУ РОЗРАХУНКОВИХ ОПЕРАЦІЙ ТА РОЗРАХУНКОВОЇ КНИЖКИ.

 

Книга обліку розрахункових операцій видається та реєструється в органах державної податкової служби за місцезнаходженням торговельного підприємства. Вона реєструється на кожний реєстратор розрахункових операцій окремо. Реєстрація та взяття на облік здійснюєтьсяя безоплатно, реєстрація не пізніше двох робочих днів з моменту подання, а взяття на облік у день подання - суб”єктом підприємницької діяльності необхідних документів.

На титульній сторінці книги обліку розрахункових операцій повинен бути вказаний реєстраційний  номер, назва державної податкової інспекії, а також модифікація РРО з його заводським та фіскальним номерами, з версією програмного забезпечення, назвою торговельного підприємства, вказана кількість аркушів, дата реєстрації, також дата коли розпочата та закінчена.  

Книга обліку розрахункових операцій складдається із чотирьох розділів:

- розділ 1 “Фіскальні звітні чеки” – це місце для підклеювання касових звітних документів, які РРО видає на протязі робочого дня;

- розділ 2 “Облік руху готівки та сум розрахунків” це місце, куди заноситься дата та номер Z-звіту, сума готівки з урахування службового внесення та видачи, загальна сума розрахунків та за ставкою ПДВ 20%, сума ПДВ (це шоста частина загальної суми) та сума видачи готівки при поверненні товару;

     - розділ 3 “Облік розрахункових квитанцій” ведеться у випадках на час виходу із ладу РРО та при тимчасовому відключенні електропостачання;

-         розділ 4 “Облік ремонтів та технічного обслуговування РРО” - заповнюється при необхідності.

Розрахункова книжка застосовується в торговельних підприємствах на випадок виходу із ладу РРО, та при тимчасовому відлюченні електропостачання. 

Розрахункова книжка – це блоки послідовно прономерованих розрахункових квитанцій встановленої форми, виготовлених відповідно до Положення про форму та зміст розрахункових документів, та реєстраційної сторінки, Вона повинна бути скріплена виготівником з використанням машинного способу, за допомогою якого неможливе вилучення корінців розрахункових квитанцій без порушення засобів кріплення.

Реєстрація розрахункової книжки здійснюється на підставі подання торговельним підприємством письмової заяви довільної форми та довідки про реєстрацію книги обліку розрахункових операцій. При реєстрації розрахунковій книжці надається номер, який складається з фіскального номера книги обліку розрахункових операцій.

Перед початком використання розрахункової книжки на її реєстраційній сторінці слід зазначити дату початку використання. В корінці та у відривній частині розрахункової квитанції повинна вказуватись повна сума розрахунку, оподаткована сума за ставкою ПДВ20%. Записи в розрахункових книжках здійснюються кульковою ручкою з пастою темного кольору. На вимогу покупця у відривній частині розрахункової квитанціїслід додатково вказувати всі або частину передбачених установленою формою реквізитів: найменування товару; вартість одиниці виміру,ставку ПДВ у %, вартість придбаних товарів за кожним наймунуванням, дату та підпис особи, що провела розрахунок.

На кожному  місці проведення розрахунків використовується окрема розрахункова книжка з книгою обліку розрахункових операцій, на яку вана зареєстрована;

При проведенні розрахункової операції заповнюється  спочатку корінець, потім відривна частина розрахункової квитанції, яка потім відокремлюється від корінця по лінії відриву та видається покупцеві.

Сума готівки, що зберігається на місці проведення розрахунків на момент виходу із ладу РРО чи відключення електроенергії, записується у корінець розрахункової книжки з поміткою “Службове внесення”. Сума готівки, що вилучається з місця проведення розрахунків, записується у корінець розрахункової квитанції з поміткою “Службова видача”.

Не дозволяється використовувати розрахункові квитанції повторно, виправляти записи у квитанціях, вилучати з розрахункової книжки корінці розрахункових квитанцій, порушувати кріплення книжки. У разі здійснення помилкового запису, таку квитанцію слід анулювати з відміткою “Анульвано” завірену підписом особи, яка здійснює розрахунки.

 

 

ПИТННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ.

 

1.     Дати пояснення виразу – “денний звіт”.

2.     З чого складається денний звіт?

3.     Яка різниця між денним звітом та фіскальним звітним чеком.

4. Пояснити позначення в звітах “службове внесення”, “службове виведення” та “анулювання”.

5.     Назвати основні реквізити звітних документів.

6.     Що входить в заключні операції при роботі на ЕККА?

7.      Як отримати “звіт оператора” на касових апаратах різних типів?

8.      Написати алгоритм отримання звіту Z на ЕККА різних типів?

9.      Описати порядок здачі грошової виручки в головну касу торговельного підприємствДати характеритику розрахунковій книжці.

11.   Де можна отримати розрахункову книжку

12.  В яких випадках користуються розрахунковою к

13 Розказати порядок ведення розрахункової книжки.

 

Даємо відповіді на контрольні запитання та надсилаємо мені у повідомлення!!!!!

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Доброго дня здобувачі освти групи 10. Вирбниче навчання 1.03.2023

 Переходимо за посиланням та складаємо конспект. https://drive.google.com/file/d/1IXx5x0nkwyHPVLJvTctw5l4RXdbuQ_wi/view?usp=share_link