понедельник, 25 октября 2021 г.

Доброго дня здобувачі світи групи 13. Урок виробничого навчання 26.10.21

 

Урок 15

Тема: Обслуговування покупців на сучасних РРО

 

Розрахунки за продаж товарів здійснюються за готівку, в безготівковому порядку, за чеками банків та в іншому порядку передбаченому законодавством. Продаж товарів може здійснюватись у кредит.

 Розрахунки з покупцями за товари повинні здійснюватися через електронні контрольно-касові апарати (ЕККА) або з використанням товарно-касових книг крім випадків, коли ведеться облік через електронні системи прийняття ставок, що контролюються у режимі реального часу Державним казначейством України.

 Касир або інший працівник, який одержує гроші за товар, під час розрахунку з покупцем повинен:

-          чітко назвати суму, одержану від покупця,

-          покласти гроші окремо на видному місці,

-         віддрукувати чек на касовому апараті,

-         назвати покупцеві належну йому суму здачі й видати її разом з чеком.

ЕККА повинні бути встановлені в місцях, які забезпечують надійний візуальний контроль з боку покупця за реєстрацію операцій продажу. Індикатори клієнта ЕККА повинні бути розгорнуті в площині, яка забезпечує максимальну зручність в одержанні покупцем інформації про сплату грошових сум за отриману покупку.

 Забороняється розташування ЕККА під прилавками, розміщення їх на бічних стелажах, заставлення їх зразками товарів, а також використання ЕККА з повернутим до касира індикатором клієнта.

 Біля ЕККА, на видному місці повинно міститися повідомлення: касир зобов’язаний вручити покупцю касовий чек.

 У разі відключення електроенергії або виходу з ладу ЕККА при розрахунках із споживачами використовуються товарні чеки, які повинні бути оформлені у вигляді чекової книжки. Записи у товарних чеках повинні здійснюватися темною пастою кулькових ручок, вільні рядки підлягають обов’язковому прокресленню, яке б повністю унеможливило їх стирання та внесення інших записів. Правильність розрахунку покупець має перевірити не відходячи від каси. Ваги, гирі, вимірювальні інформаційні системи та інші засоби вимірювань маси, об’єму, довжини тощо, що застосовуються для визначення кількості товару в присутності покупця, встановлюються на робочих місцях таким чином, щоб покупці мали змогу бачити весь процес вимірювання та відпуску товару.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Доброго дня здобувачі освти групи 10. Вирбниче навчання 1.03.2023

 Переходимо за посиланням та складаємо конспект. https://drive.google.com/file/d/1IXx5x0nkwyHPVLJvTctw5l4RXdbuQ_wi/view?usp=share_link