пятница, 22 октября 2021 г.

Доброго дня здобувачі освіти групи 10. Урок виробничого навчання

Тема: Екскурсія на підприємства торгівлі з різними методами обслуговування

Продаж товарів – завершальна стадія торгово-технологічного процесу в магазині. Операції, що виконуються на цій стадії, є найвідповідальнішими, оскільки вони пов'язані з безпосереднім обслуговуванням покупців.

Характер і структура операцій з продажу товарів залежать в першу чергу від асортименту реалізовуваних товарів і методів їх продажу. Так, на вибір товарів повсякденного попиту покупець витрачає значно менше часу, ніж на товари періодичного або рідкісного попиту. Істотно розрізняється зміст операцій з продажу товарів в магазинах, що застосовують різні методи продажу. Під методами продажі розуміють сукупність прийомів і способів реалізації товарів покупцям.

У роздрібній торгівлі застосовують наступні методи продажу товарів:

·         самообслуговування;

·         індивідуальне обслуговування покупців (через прилавок обслуговування);

·         по зразках;

·         з відкритим викладенням;

·         по попередніх замовленнях.

Продаж товарів на основі самообслуговування – один з найзручніших для покупців методів продажу товарів. Самообслуговування дозволяє прискорити операції з продажу товарів, збільшити пропускну спроможність магазинів, розширити об'єм реалізації товарів. Цей метод передбачає вільний доступ покупців до викладених в торговому залі товарів, можливість самостійно оглядати і відбирати їх без допомоги продавця, що дозволяє раціональніше розподілити функції між працівниками магазина. Оплата за відібрані товари здійснюється в контрольно-касовому вузлі розрахунку магазина. При самообслуговуванні змінюється технологічне планування торгового залу і інших приміщень магазина, організація матеріальної відповідальності, товаропостачання, а також функції працівників магазина.

У магазинах самообслуговування функції працівників торгового залу зводяться в основному до консультування покупців, викладення товарів і контролю за їх збереженням, виконанню розрахункових операцій. Процес продажу в них складається з наступних основних операцій:

·         зустріч покупця і надання йому необхідної інформації про реалізовувані товари, послуги, що надаються, і т. д.;

·         отримання покупцем інвентарної корзини або візка для відбору товарів;

·         самостійний відбір товарів покупцем і доставка їх в контрольно-касовий вузол магазина;

·         підрахунок вартості відібраних товарів і отримання чека;

·         оплата куплених товарів;

·         упаковка придбаних товарів і укладання їх в сумку покупця;

·         повернення інвентарної корзини або візка для відбору товарів на місце їх концентрації.

Перелік цих операцій може бути розширений при продажу технічно складних товарів, коли потрібна допомога продавця (його консультація, перевірка справності товарів і т. д.).

Індивідуальне обслуговування покупців через прилавок включає виконання наступних операцій:

·         зустріч покупця і виявлення його наміру;

·         пропозиція і показ товарів;

·         допомога у виборі товарів і консультація;

·         пропозиція супутніх і нових товарів;

·         проведення технологічних операцій, пов'язаних з нарізкою, зважуванням, відмірюванням;

·         розрахункові операції;

·         упаковка і видача покупок.

Продаж товарів по зразках передбачає викладення зразків в торговому залі і самостійне (або за допомогою продавця) ознайомлення з ними покупців. Після вибору товарів і оплати покупки продавець вручає покупцю товари, відповідні зразкам. При цьому методі продажу робочі запаси розміщують окремо від зразків. Він зручний тим, що на порівняно невеликій площі торгового залу можна виставити зразки досить широкого асортименту товарів. Звичайно цей метод застосовується при продажу технічно складних і великогабаритних товарів, а також тих товарів, які вимагають перед їх відпусткою покупцю відмірювання і нарізки.

При продажу товарів з відкритим викладенням покупці мають нагоду самостійно ознайомитися і відібрати викладені на робочому місці продавця товари.

Торгівля по попередніх замовленнях зручна для покупців, оскільки дозволяє їм економити час на придбання товарів. По попередніх замовленнях продають переважно продовольчі товари, а також непродовольчі товари складного асортименту. Замовлення можуть бути прийняті в магазині, автокрамниці, по місцю роботи або вдома покупців. Вони можуть бути подані в усній або письмовій формі. Розрахунок здійснюється шляхом попередньої оплати в касі магазина або за допомогою поштового переказу (при продажу палива і будівельних матеріалів), а також шляхом оплати вартості товарів у момент їх отримання.

ЗАВДАННЯ!!!!!!!!!!!!!

Вам необхідно виконати екскурсію на підприємства торгівлі, які знаходяться поряд з вашим місцем проживанням, але обов’язково з дотриманням карантинних норм «червоної зони». Після відвідування підприємств торгівлі скласти звіт про форми і види торгівлі магазинів, які Ви відвідали. Та скласти план–схему магазину який Ви відвідали.  Матеріали надіслати у повідомлення.


Комментариев нет:

Отправить комментарий

Доброго дня здобувачі освти групи 10. Вирбниче навчання 1.03.2023

 Переходимо за посиланням та складаємо конспект. https://drive.google.com/file/d/1IXx5x0nkwyHPVLJvTctw5l4RXdbuQ_wi/view?usp=share_link